V první části článku jsem se zmínila o tom, jak probíhala dost nestandardní rekonstrukce rodinného domu. Nejprve se v domě udělala proměna interiéru a výměna oken, a až pak se vyměnila střecha a zateplila fasáda.

Ale ani tento postup nijak neznehodnotil celkový výsledek rekonstrukce.

V této druhé části se budu soustředit na výměnu střechy a realizaci zateplení.

Proč jsme se rozhodli shodit celou střechu a změnit její tvar

Pro kompletní výměnu celé střechy byly dva nejdůležitější důvody.

První důvod byl ten, že střecha měla divný tvar a narušovala celkový estetický ráz domu.

Druhým důvodem bylo to, že nosné prvky krovu nevyhovovaly, jednak kvůli rozměrům a jednak kvůli napadení dřevokazným hmyzem.

I když jsme se nejprve snažili najít zlatou střední cestu a řešení, jak některé prvky stávajícího krovu zachovat, nepovedlo se. Použít bychom mohli maximálně 5 % dřeva.

Na to, aby mohli majitelé střechu kompletně vyměnit, se musel nejprve zbourat starý krov, včetně štítové zdi na hranici pozemku. Následně udělali kolem domu nový nosný železobetonový ztužující věnec.

Sklon střechy jsem přizpůsobovala i tomu, že majitelé nepředpokládali budoucí využití podstřešního prostoru pro účel bydlení.

Ale přeci, znám zákazníky, kteří se nakonec rozhodnou podkrovní prostor využít i tak. Proto jsem zvolila variantu zlaté střední cesty.

Zadní střecha je v mírnějším sklonu a přední ve větším sklonu pro případ, že by se jednoho dne nakonec rozhodli udělat v podkroví malou místnost se samostatnou koupelnou.

Majitelé mají pro tento účel vše připravené, dokonce můžou využít i to, že budou mít viditelné nosné prvky krovu. Což by domu přidalo na šarmu.

Krytina s elegancí

Pro střešní krytinu jsme vybrali přírodní barvu pálených tašek Tondach Bravura. Ty nejenom že krásně vypadají, ale poměr ceny k jejich kvalitě je opravdu přijatelný.

Na taškách Tondach mám ráda i to, že mají široký výběr – od minimalistických tašek, přes klasiku až po těžký rustikální design.

Na hranici pozemku jedině nástřešní žlab

Rodinný dům je z 50. letech minulého století. Jak bylo v tom čase zvykem, osadili ho na hranici pozemku.

Z toho důvodu jsme museli vymyslet takovou konstrukci střechy a její odvodnění, abychom nepřekročili hranici pozemku. Střecha nesměla svou konstrukcí zasahovat k sousedům. Zvolili jsme variantu nástřešní žlab, který byl o něco složitější, ale s pomocí odborníků se tento konstrukční detail udělal správně a funguje i teď bez problémů.

Rada projektanta

Po realizaci střechy na tomto domě jsem se znovu přesvědčila, že investice do kvalitní tesařské a pokrývačské firmy se skutečně vyplatí. Udělají svou práci precizně a funguje mnoho let.

Zůstává už jenom fasáda a výměna venkovních rozvodů

Pár měsíců po realizaci střechy, kdy už bylo to nejhorší udělané, zbývalo zateplit fasádu a vyměnit venkovní rozvody vody, kanalizace, plynu a elektřiny. To už byly takové příjemné starosti.

Na fasádu domu se použil zateplovací systém z minerální vlny Rockwool Frontrock Max E. Světlá fasádní omítka se doplnila dřevěným obkladem v barvě ořechu.

Před okna v čelní fasádě se zrealizovalo skleněné zábradlí s decentním uchycením, aby co nejméně rušilo celkový vzhled domu.

Výměna venkovních rozvodů sice přinesla další bombardování venkovních ploch, ale plánovala se kompletně celá nová výsadba zeleně, takže výkopové práce ničemu neuškodily.

Pár slov na závěr

Na začátku to skutečně vypadalo tak, že by bylo lepší dům zbourat a nevěnovat mu zbytečný čas a prostor, protože jeho rekonstrukce by byla časově náročná. Ale nakonec se vydařila ke spokojenosti všech stran.

Taky přemýšlíte nad rekonstrukcí staršího rodinného domu a nevíte, zda by bylo lepší ho zbourat nebo zrekonstruovat?

Pozvěte si odborníka, který vám dá jiný pohled na věc.

Nemyslím tím zedníka, syna od sousedů, kterému se nebude chtít nic dělat a bude se vás snažit přesvědčit, že oprava domu nemá smysl. Myslím odborníka, který rozumí svému oboru a ví, co se dá a co je již za hranicí technických a finančních možností.

Objednejte se na odbornou konzultaci a zažijte setkání nabité zajímavými informacemi, které vám v konečném důsledku ušetří hodně peněz a energie.

Share This