Zamyslet se nad tím, jestli a jak budete vycházet se svými novými sousedy?

To je podle mě jedna z nejdůležitějších věcí při rozhodování, zda jít do koupě konkrétního pozemku, domu či bytu, nebo se jí raději obloukem vyhnout.

Proč?

Protože to, jací sousedé budou vedle vás žít po dobu pár desítek následujících let, může ve velké míře ovlivnit to, zdali se vám podaří váš stavební záměr dotáhnout do úspěšného konce!

Za poslední roky jsem se setkala s množstvím případů, kdy sousedé doslova zkomplikovali investorům život. Ať už to bylo při stavbě nových domů, nebo při rekonstrukcích starších staveb a ve velké míře i při rekonstrukcích bytů.

Právě kvůli těmto zkušenostem se s vámi chci podělit o pár příběhů a přidat i několik postřehů, které vám pomůžou vyhnout se nepříjemným situacím.

Příběh šmírování přes malá okna

První zajímavý příběh se stal mému známému, kterému jsem dělala projekt větší rodinné vily. Z hlediska stavebního zákona a vyhlášek bylo vše v pořádku a stavební úřad vydal na dům stavební povolení.

Povolení ale nenabylo právní moci, protože jeden soused se odvolal na krajský stavební úřad.

Jeho připomínka k výstavbě byla skutečně zajímavá.

Nesouhlasil s malými okny umístěnými na straně rodinného domu, která sousedila s jeho pozemkem. Měl pocit, že ho investor bude přes okna šmírovat a on ztratí své soukromí.

Krajský stavební úřad mu zaslal odpověď:

„Při vydání stavebního povolení bylo postupováno správně. U výšky parapetu 1,8 m od podlahy a při výšce oken 0,6 m, která mají kromě jiného neprůhledné sklo, není možné šmírovat do obytných pokojů.“

Soused i tak nesouhlasil a celou věc posunul na soud. Během projednávání přinesl petici, kterou měl podepsanou od všech sousedů ze stejné ulice. Ti prý mají s „nakukováním“ stejný problém (i když jsou někteří vzdálení 100 m od předmětného rodinného domu).

Soud jeho stížnost zamítl jako neopodstatněnou a stavební povolení nabylo právní moci.

Můj známý byl touto situací po dvou letech stížností, soudů, úřadů a petice celé ulice tak dotčen, že se nakonec rozhodl pozemek prodat i se stavebním povolením na výstavbu rodinného domu. Nechtěl ztrácet roky svého života vedle takových lidí.

Příběh smradlavé jímky

Druhý případ se stal mému dalšímu zákazníkovi při výstavbě rodinného domu. Jeho nový soused se během stavebního řízení také odvolal.

Nelíbila se mu pozice umístnění jímky na pozemku mého zákazníka. Lépe řečeno, nelíbilo se mu umístění jímky v mém projektu.

Prý bude každý den cítit zápach ze sousedovy jímky ve své kuchyni.

A to on nechce!

Zajímavé na tom všem bylo to, že soused měl kuchyni situovanou úplně na opačné straně svého rodinného domu, cca 25 m od budoucí jímky. Jeho kuchyně vůbec nesousedila s předmětným pozemkem ani s jímkou.

Krajský stavební úřad jeho žádost samozřejmě zamítl a stavební povolení nabylo právní moci.

I když měl investor se sousedem během celé výstavby velké potíže, nevzdal se a svůj rodinný dům dokončil. I za cenu nedůstojného chování svého souseda to dotáhl do úspěšného konce.

Dům na hranici pozemku

Třetí příběh, který se týká rekonstrukce rodinného domu situovaného na hranici pozemku, je také dost zajímavý. Více si můžete přečíst tady. Je to na delší vyprávění.

Jaké z dnešního článku plyne poučení?

I z vlastní zkušenosti je mi jasné, že se o sousedech nemůžete na začátku dozvědět úplně vše. Není to ve vašich silách.

Jsou lidé, kteří se budou chovat pěkně ke stávajícímu majiteli a ten na ně nedá dopustit. Ale k vám se pak můžou chovat hrubě a zkomplikovat vám stavbu. 

Možná si i nadále říkáte, že z vašeho pohledu není soused až tak důležitý.

Co uděláte?

Koupíte si starší rodinný dům na hypotéku a máte v plánu celkovou rekonstrukci. Chcete ji dokončit do 7 měsíců, protože pak už bude na světě váš potomek. Jenže pokud vás soused bude prudit, zastaví se vám celý proces stavebního povolení a rekonstrukce možná až na dva roky.

Co uděláte pak?

Pokračujete v placení vysoké hypotéky za dům, ve kterém zatím nebydlíte, protože je neobyvatelný. Ztrácíte drahocenný čas i peníze!

Čekáte na chvíli, kdy budete moct rekonstruovat, a soused se vám potichu za zády směje. On si klidně počká i na soud, on má čas. Ale vy ho nemáte až tak moc.

Co je v tomto případě lepší?

Přijít kvůli budoucímu sousedovi o nervy a dávat energii do dlouholetých sporů?

Nebo se raději koupi takového pozemku, domu nebo bytu oklikou vyhnout a poohlídnout se po jiné nemovitosti?

Závěr

S výběrem správného pozemku, bytu nebo domu vám můžu pomoci vrámci svých odborných konzultací.

Ozvěte se mi a dohodneme si schůzku, která vás navede správným směrem. Souseda vám nevyberu, ale pomůžu vám vybrat nemovitost, která bude ideální k výstavbě nebo k rekonstrukci.

Share This