V první částí vyprávění o sousedských sporech jsem okrajově zmínila třetí příběh, který je ale na rozdíl od předchozích o dost delší. Zaslouží si proto samostatný článek.

Dům na hranici pozemku

Manželský pár si koupil starší rodinný dům na hranici pozemku. Těšili se, že si ho zrekonstruují a budou v něm žít šťastně až navěky.

Dům i pozemek se jim moc líbil. Vůbec je nenapadlo, že by rekonstrukce domu mohla vadit sousedovi, který vlastnil vedlejší pozemek, a že by jim mohl začít dělat problémy.

Nechali si udělat kompletní projektovou dokumentaci rekonstrukce rodinného domu. Ta byla i s dotčenými stanovisky odevzdaná na stavební úřad a začalo stavební řízení.

Intence stavebního zákona byly dodrženy.

Ve 14denní lhůtě, kdy se jednotlivé strany mohly vyjádřit k plánované rekonstrukci, se soused nevyjádřil, proto úřad bez problémů vše schválil a vydal stavební povolení. O pár dní později, po nabytí právní moci, začali manželé bourací práce na domě.

Do týdne přišel manželům dopis o pozastavení stavby z důvodu, že soused podal stížnost na stavební úřad. Stížnost byla dále postoupena hlavnímu kontrolnímu úřadu a následně krajskému stavebnímu úřadu.

Soused ve své stížnosti zmínil, že stavba se realizuje načerno a nikdo ho jako účastníka řízení o rekonstrukci neinformoval.

Možná si teď říkáte: Byla to přeci jeho chyba, že zásilku nepřevzal. Měl právo se řízení zúčastnit.

Ale i tak musel krajský stavební úřad dočasně stavbu pozastavit, dokud se nevyjasnilo, na které straně nastala chyba.

Trvalo celé čtyři měsíce, než se tato situace vyřešila. Chyba se prý stala na straně pošty.

Ale kdo ví…

Jenom pro upřesnění, tento případ se stal na Slovensku. Pošta po 10 dnech nehází doporučenou zásilku automaticky do poštovní schránky. Když si ji občan nepřevezme, vrací se zpátky stavebnímu úřadu.

Ušlý zisk majitelů, z důvodu porušení smluvních vztahů s prováděcí firmou (nemožnost realizovat stavbu v dohodnutém termínu), nikoho nezajímal – ani souseda, ani úřad.

Majitelé zůstali v klidu a řekli si:

V pořádku, máme už stavební povolení, vše se vyřešilo. Budeme pokračovat dál. To ale netušili, že se jim můžou stát i horší věci.

Ještě není konec

Během bourání střechy manželé zjistili, že na jedné stěně jejich domu má soused přistavěnou starší ocelovou konstrukci přístřešku. Bylo ho možné vidět jenom ze střechy, jinak byl v zákrytu.

Přístřešek si soused postavil načerno a ukotvil ho o jejich dům.

Ocelový přístřešek měl základy pevně spojené se zemí, čímž se dal považovat za stavbu. Tato konstrukce by rozhodně komplikovala zateplení domu a v podstatě tam neměla co dělat. Proto manželé požádali stavební úřad o přešetření této malé stavby, která nebyla zapsána ani v katastru.

Zjistilo se, že šlo o černou stavbu, a sousedovi bylo nařízeno ocelovou konstrukci zbourat.

Jestli si myslíte, že to byl konec jejich trápení, tak ještě nejsme u konce

V čase, kdy bylo nutné zateplit obvodovou stěnu rodinného domu ze strany souseda, soused nedovolil vstup na jeho pozemek.

Soused je, dle zákona, povinný umožnit vstup na jeho pozemek za účelem opravy nebo zateplení fasády.

Ted se to řeší soudní cestou, protože ani po opětovném zdůrazňování ze strany právníka manželů soused neustoupil a nechce umožnit žádnou opravu jejich fasády z jeho pozemku.

Jak dlouho ještě budou muset čekat na to, než soud přikáže sousedovi zpřístupnit pozemek?

Aktualizace příběhu a závěr

Manželům se nakonec podařilo zateplit fasádu domu po 3 letech sporů.

Na závěr jenom jedna rada.

S koupí domu na hranici pozemku se skutečně může stát, že si kupujete i možné komplikace se sousedy. Proto se radějí obráťte na odborníka, který vám pomůže.

Objednejte se na odbornou konzultaci před koupi domu, bytu nebo pozemku, která vám pomůže neinvestovat do zajíce v pytli.

 

Share This