V následujících článcích se s vámi podělím o pohled na rekonstrukci jednoho staršího rodinného domu, který v současné době již plní svůj účel a bydlí se v něm krásně.

Dům ale na začátku vůbec krásně nevypadal. Dovolím si tvrdit, že se jednalo skoro o ruinu plnou starých věcí a nepotřebného haraburdí. Spousta lidí by takový dům místo rekonstrukce srovnala se zemí a postavila nový.

Proč dům rekonstruovat a raději ho nezbourat?

Majitelé dům zdědili v čase, kdy by jeho prodej nepřinesl skoro žádný zisk.

Pár let se v domě řešily jenom urgentní opravy a nevedlo to k žádnému posunu. Jenom se vyhazovaly peníze z okna.

Proto se majitelé jednoho dne rozhodli pro razantní krok, a to celkovou rekonstrukci rodinného domu na klíč se vším, co bylo potřeba udělat.

Chtěli, aby alespoň z části zůstalo v rodině to, co se dlouhá léta budovalo a „přesouvalo“ z generace na generaci. Dům byl jejich srdcovou záležitostí, a to byl i jeden z důvodů, proč ho nechtěli prodat pod cenou.

Dům byl postaven v 50. letech minulého století. Bylo vidět, že se dům stavěl krok za krokem, rok za rokem podle toho, jak přibývaly v rodině peníze. A zjevně jich nebylo moc.

Nejprve staří majitelé postavili přední část domu, následně po pár desítkách let přistavěli zadní část domu. Nosná konstrukce domu je z plných pálených cihel, což bylo pro kompletní rekonstrukci velké plus.

Dům naštěstí nevykazoval žádné statické vady, které by znemožňovaly udělat celkovou rekonstrukci.

Netypický sled stavebních prací v domě

Noví majitelé nejprve přemýšleli, že udělají jenom rekonstrukci interiéru s výměnou oken. S přibývajícími změnami v domě jsme společně během konzultací došli k závěru, že bude lepší kompletně vyměnit i celou střechu, která byla ve více než dezolátním stavu. A také kompletně zrekonstruovat a zateplit fasádu domu.

Postup rekonstrukce byl u tohoto domu trochu netypický – nejprve proběhla rekonstrukce vnitřních prostor a výměna oken a pak rekonstrukce celé střechy a zateplení fasády.

Tento postup moc nedoporučuji, ale vše vycházelo z vývoje rozhodnutí majitelů a jejich finančních možností.

Lepší dispozice domu někdy nepotřebuje krkolomná řešení

Stará dispozice rodinného domu nebyla na první pohled špatná. Tento si dům žádal jenom menší dispoziční změny, které by majitelům přinesly větší komfort bydlení.

Jak vidíte na obrázku, zvětšila se koupelna na úkor staré kuchyně, majitelům přibyla krásně velká komora a přidala se venkovní terasa. Další tři pokoje zůstaly dispozičně beze změn, ale zvětšili jsme okenní i dveřní otvory. Některé otvory jsme zazdili.

Majitelé tak dostali změněnou dispozici, kterou tvoří zádveří, dva velké pokoje, chodba, velká koupelna s WC, samostatná kuchyň, komora, větší obývací pokoj a venkovní terasa přístupná z kuchyně i obývacího pokoje.

Dispozice ale nebyly jediná věc, která se v tomto rodinném domě řešila. Dům neměl pod starou podlahou žádný podkladní beton (typické řešení starých domů), žádnou hydroizolaci proti zemní vlhkosti, byly v něm staré rozvody vody, kanalizace, topení a elektřiny.

Všechny rozvody se vyměnily za nové z kvalitních materiálů.

V první fázi se dokončil vnitřek domu včetně oken a v další fázi se rekonstruovala střecha. Více ve druhém dílu. Jak jsem se již zmínila, byl to hodně netradiční postup, ale zvládlo se to i bez poškození interiéru během výměny střechy.

Rada projektanta na závěr

Nacházíte se také ve stadiu, kdy přemýšlíte nad rekonstrukcí rodinného domu?

Abyste předešli možným problémům a netypickým postupům během stavebních prací, můžete využít radu odborníka s dlouholetou praxí.

Objednejte se na konzultaci před rekonstrukcí rodinného domu, která vás navede správným směrem a ušetří vám finance ještě před tím, než podniknete první kroky.

Share This