O ekologické variantě dřevodomu jsem v předešlém článku nemluvila náhodnou. Už jsem totiž řešila případ ekologického dřevodomu, kde byla nosná konstrukce ze dřeva a výplň ze slaměných balíků s přírodní vnitřní a venkovní omítkou.

Vše v domě bylo ekologické a každý prvek byl pro investora navržen samostatně, aby mohl stavět svépomocí.

Ve videu se můžete podívat, jak vypadala dřevěná konstrukce domu, která byla pro investora navržena do poslední tečky.

Proč se většina investorů rozhoduje právě pro dřevodomy?

  • Z hlediska financí jim přijde, že jsou levnější než jiné typy domů. V současné době tento argument už moc neplatí. Cena dřevostaveb je porovnatelná s cenou zděných domů, možná o něco níž, ale ne o moc.
  • Výstavba je rychlejší a ušetří čas na mokrou technologii. Ano, souhlasím.
  • Spotřeba energie během užívání domu v je porovnání s jiným typem rodinného domu podstatně nižší. Tento argument se už teď nedá říct, protože každý dům, bez ohledu na konstrukci, musí splňovat vysoké požadavky na energetické kritérium.
  • Dřevodomy mají velmi dobré tepelně – izolační vlastnosti, čímž se tyto stavby posouvají do kategorie nízkoenergetických až pasivních staveb. Všechny typy domů, bez ohledu na to, zdali jsou zděné nebo dřevěné, už musí splňovat vysoké požadavky na energetické kritérium.
  • Život ve dřevodomech je pocitově velmi příjemný. Dle mého názoru je život pocitově stejný jako u zděné stavby. Kdyby se o tomto argumentu nemluvilo až tak moc, lidé si pocitového rozdílu ani nevšimnou.
  • Stěny dřevostavby nechladí a prostor se ohřívá rovnoměrně. S tímto argumentem můžu souhlasit.
  • Dřevostavby mají vysokou životnost. Ano, ale záleží na kvalitě použitého dřeva. Viděla jsem dřevodomy, u kterých se věk odhadoval na sto let a byly ve fantastickém stavu, a také dřevodomy, které věk 60 let posunul do kategorie „vhodné jenom ke zbourání“.
  • Zákazníci se bojí hořlavosti dřevodomů. Dřevodomy, jako i jiné stavby, musí splňovat stejné požární normy a předpisy, neplatí tu žádná výjimka! Proto tato pochybnost není na místě. Také Vás chci ubezpečit o statickém aspektu, a to, že dřevodomy musí stejně jako jiné typy rodinných domů splňovat statické normy a předpisy. Bez toho Vám stavební úřad nikdy nepovolí stavbu postavit.

Před tím, než se rozhodnete pro dřevostavbu

Na trhu je nespočetné množství firem, které mají své vlastní systémy dřevodomů, ale pro laickou veřejnost je nejdůležitějším ukazovatelem výběru nejnižší cena.

To se může odrazit ve kvalitě systémového řešení domů.

Firmy slibují kvalitu, projekt gratis (nevěřte tomu, projekt máte započítán v ceně dřevodomu, i když ho máte „jakože“ zdarma). Když máte možnost postavit si dřevěný dům svépomocí, ušetříte více.

Co je klíčem k tomu, aby se dřevodomy dotáhly svépomocí do kvalitního konce a energeticky úsporného bydlení?

Kvalitní projektová dokumentace s kompletním řešením dřevěné konstrukce krok za krokem!

Jako projektantka, která má s dřevodomy zkušenosti, vám nabízím vlastní projekční řešení s detaily dřevodomů, které bez problémů zvládnou i zruční kutilové nebo šikovní tesaři.

Ozvěte se mi a můžeme se pustit do práce.

Share This