Rozhodli jste se, že si postavíte nový dům nebo celkově zrekonstruujete starý dům?

Nemine vás příprava projektu, respektive projektové dokumentace.

Projekt domu slouží především pro vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení, ohlášení stavby nebo pro provedení stavby. Existují i další typy projektů, které jsem blíže popsala v článku tady. Dočtete se tam také, které hlavní části obsahuje projekt domu.

V některých případech se může projekt domu sloučit do jednoho celku (rodinné domy pro územní souhlas a ohlášení stavby), proto se připravuje tzv. společná dokumentace.

Dle čeho vím, co má který projekt obsahovat?

Co která dokumentace musí obsahovat, říká podrobně vyhláška č. 499/2006 ve znění pozdějších předpisů. Ta je pro projektanta odrazovým můstkem při přípravě jednotlivých částí projektu domu.

Zmíněnou vyhlášku musí projektant dodržet do poslední tečky, protože vynechání některých částí ho může stát zamítnutí projektu stavebním úřadem.

Jako klienti byste v tomto měli projektantovi plně důvěřovat. Nenavrhujte, co byste v dokumentaci chtěli nebo nechtěli, projektant ví nejlépe, které části ze seznamu dokumentace může vypustit a které ne.

Jaký je rozdíl mezi projektem domu pro stavební povolení a prováděcím projektem?

Hlavní rozdíl těchto dvou dokumentací je v jejich rozsahu, podrobnosti a detailnosti.

Projekt pro stavební povolení má menší rozsah než prováděcí dokumentace. Ta je více propracovaná a přesně připravená pro realizaci vašeho rodinného domu. Není jenom všeobecná.

Chcete vědět, jaký rozdíl udělá ve vaší peněžence realizace domu, když ho postavíte podle základního projektu pro stavební povolení, nebo podle podrobné prováděcí dokumentace? V článku Prováděcí projekt ano nebo ne je to dobře popsáno. Možná budete překvapeni, jaký vliv má která dokumentace na cenu realizace stavby.

Je nutnost dělat projekt domu pro stavební povolení a prováděcí projekt zvlášť?

Já osobně nedoporučuji zákazníkům (u rodinných domů) rozdělovat projektovou dokumentaci na jednotlivé stupně, ale rovnou připravit tzv. jednostupňový projekt. Ten je projektem jak pro územní rozhodnutí (územní souhlas), tak pro stavební povolení (ohlášení stavby) a rovnou i prováděcím projektem.

Zákazníci si tuto možnost oblíbili hlavně z toho důvodu, že nemuseli doplácet zvlášť za prováděcí dokumentaci, ale vše se udělalo najednou v jednom projektu. To jim ušetřilo čas i peníze.

Některé projekční kanceláře tlačí klienty do přípravy samostatných, nesloučených projektů. Nejprve projekt pro stavební povolení a až pak další projekt pro provedení stavby. Dle mého osobního názoru je to jenom z důvodu docílení vyššího zisku.

Kromě zákazníků mají tyto sloučené projekty rádi i úředníci, protože když vidí na stole kvalitní projekt, vypracovaný skutečně podrobně, málokdy se stane, že vyžadují další doplnění dokumentace.

Máte zájem o vypracování kvalitního jednostupňového projektu, který vám ušetří čas i peníze?

Pokud je vaše odpověď: „Ano“, ozvěte se mi. Ukážu vám možnosti, které vám pomohou ušetřit jak za projekt domu, tak i za samotnou realizaci. Vysvětlím vám, co všechno bude který projekt obsahovat, co skutečně pro úřad a realizaci domu budete potřebovat a proč.

Dobrý a kvalitní projekt domu je prvním krokem k vašim finančním úsporám. Investujete sice do vysoce kvalitního projektu, ale v konečném důsledku ušetříte během realizace stavby, což se vám mnohonásobně vrátí.

Máte zájem o spolupráci na vysoce kvalitním projektu?

Kontaktujte mě a společně se pustíme do práce.

Share This