Blog

Zrekonstruovat nebo zbourat? Dilema hodné Shakespeara.

Stojíte na rozcestí, které se zdá být hodné příběhu z pohádky. Před vámi se tyčí váš dům, plný vzpomínek, snů a možná i pár škrábanců od života. A pak se v hlavě ozve tíživá otázka: "Mám dům zrekonstruovat nebo ho zbourat?" Jakoby otázka za milión, která vás hází z...

Než oslovíte projektanta

Je třeba si uvědomit, že vytvoření dokonalého domova není jen o tom, najít správného architekta nebo designéra. Je to o vás, o vaší rodině a o tom, co vy všechno potřebujete a chcete. Každý z nás má své unikátní požadavky.

Jak najít spolehlivou firmu pro realizaci vašeho domu

Jak najít spolehlivou firmu pro realizaci vašeho domu

Přemýšlíte o stavbě svého vysněného domu, ale nevíte, jak najít spolehlivou firmu, která vaše představy dokáže skutečně zrealizovat? Nebojte, ve světě plném stavebních společností je to častý problém. V tomto blogovém článku vám představím několik tipů, jak najít firmu, která vám zajistí kvalitní a bezproblémovou stavbu.

Vybíráte projektanta jenom podle ceny jeho služeb?

Vybíráte projektanta jenom podle ceny jeho služeb?

Řešíte právě výběr projektanta, kterému svěříte váš dům či byt? Vím, že pro laika může být těžké se na trhu zorientovat. Ne vždy na internetu najdete dost informací a hodnocení. Proto se s vámi chci podělit o svůj pohled, pohled profesionála, který spolupracoval s řadou jiných projektantů a vyslechl i dost příběhů od zákazníků.

Fakta, se kterými byste měli počítat před rekonstrukcí rodinného domu

Fakta, se kterými byste měli počítat před rekonstrukcí rodinného domu

Projekty rekonstrukcí domů patří mezi moje oblíbené. Jsem hluboce přesvědčená, že co by se mohlo zachovat pro další generace, by se zachovat určitě mělo. A to i v rodinných domech. Svým zákazníkům se snažím připomínat, že dům, který chtějí zrekonstruovat, má nějakou historii. Má svůj příběh, genia loci, energii, a to byste mu neměli vzít.

Pár slov o mé práci

Jsem projektantka, která vnáší do tvrdého světa architektury a projektování něco měkkého, ženského. Dokážu se vcítit do potřeb svých zákazníků a přesně vycítit, co potřebují. Vím, jakým směrem je navést, aby dům, který pro ně navrhnu a naprojektuji, byl jejich vysněným domovem.

Na co si dát pozor u cenových nabídek od projektantů

Na co si dát pozor u cenových nabídek od projektantů

Není všechno zlato, co se třpytí. Než podepíšete smlouvu s projektantem, který vám udělal nejlepší cenovou nabídku, zkontrolujte si, jestli za své peníze dostanete všechny potřebné podklady. Myslím, že nadešla vhodná doba, abych vám skutečně narovinu řekla, jak to v projekční praxi bohužel chodí a čeho jsou někteří projektanti schopní.

Kdy je spolupráce se zákazníkem nesložitější

Kdy je spolupráce se zákazníkem nesložitější

I v mé profesi platí, kolik lidí, tolik názorů. Občas spolupráce krásně plyne, ale jindy se potkám s tak náročným zákazníkem. Práce na tomto jednom projektu mi ubere tolik energie, jako práce na třech jednodušších zakázkách najednou. Dost často je náročnost zakázky ovlivněná tím, jak moc jsou zákazníci otevření diskuzi a jestli panuje vzájemná důvěra.

Projekty bungalovů

Projekty bungalovů

Nenechte se zlákat zdánlivě výhodnými cenami typových projektů na bungalovy. Projekt na míru vám ušetří peníze i starosti. V současné době jsou bungalovy jednou z nejrozšířenějších variant poptávaných rodinných domů. Přinášejí možnost bydlení „ve vlastním“ i rodinám, jejichž rozpočet na výstavbu se pohybuje v nižších cenových relacích.

Architektonický návrh rodinného domu

Architektonický návrh rodinného domu

Prvním, a také nezbytným krokem, než začne projektant podrobně řešit váš projekt domu, je příprava architektonické studie – architektonického návrhu. Je to koncept, jak bude dům vypadat, kde přesně bude osazen na pozemku, z jakých materiálů bude postaven, jaké bude mít barvy, střechu, okna, zda bude zapadat do okolí atd.

Kdy se může spolupráce s projektantem zkomplikovat

Kdy se může spolupráce s projektantem zkomplikovat

Hesla „Můj zákazník, můj pán“ se snažím ve své praxi držet každý den. Nejsou to jenom slova, ale dobrá vizitka, že se jako projektant snažím v maximální míře respektovat názory a podněty svého zákazníka. Jednou za čas (nestává se to tak často) se setkám se zákazníkem, který přichází do mojí projekční kanceláře s tím, že má všechny technologie a materiály na trhu nastudované a přesně ví, co chce.

Projekt rekonstrukce rodinného domu

Projekt rekonstrukce rodinného domu

Co vás napadne jako první, když se řekne rekonstrukce rodinného domu? Je to výměna oken, přestavba koupelny a kuchyně nebo vybourání příček a kompletní přeměna dispozičního řešení? Není to jako u nových domů. Tam je to jasné. Stavíte dům od základů, a to se vším, co k němu patří. Nemůžete ho stavět jenom z poloviny.

Projekt zateplení rodinného domu

Projekt zateplení rodinného domu

Chystáte se zateplit starší rodinný dům?  Než se pustíte do samotné akce, měli byste navštívit stavební úřad, předložit projekt zateplení a vyřídit potřebná povolení. Detaily zateplení navrhuje projektant tak, aby bylo zateplení provedeno správně a aby později nedocházelo k problémům (kondenzace vlhkosti na konstrukcích v důsledku vzniku tepelného mostu a následně růst plísně). Jednoduše řečeno, projektant posoudí všechna kritická místa.

Dřevodomy svépomocí – levně a kvalitně

Dřevodomy svépomocí – levně a kvalitně

Na trhu je nespočetné množství firem, které mají své vlastní systémy dřevodomů, ale pro laickou veřejnost je nejdůležitějším ukazovatelem výběru nejnižší cena. To se může odrazit ve kvalitě systémového řešení domů. Firmy slibují kvalitu, projekt gratis (nevěřte tomu, projekt máte započítán v ceně dřevodomu, i když ho máte „jakože“ zdarma). Když máte možnost postavit si dřevěný dům svépomocí, ušetříte více.

Jak koupit starší dům (byt)

Jak koupit starší dům (byt)

Jedním z nejčastějších témat mých odborných konzultací je posouzení stavu starší nemovitosti, kterou si zákazníci vyhlédli ke koupi a následné rekonstrukci. Pro řadu z nich je to největší a nejdůležitější investice v životě, a proto jí chtějí věnovat maximální pozornost. Co nejčastěji řešíme?

Projekty novostaveb rodinných domů

Projekty novostaveb rodinných domů

Sen postavit si vlastní dům má dnes nejedna rodina. Samotnému vyhotovení projektu rodinného domu předchází dlouhé období prohlížení katalogů rodinných domů a časopisů o bydlení a přemýšlení všech členů rodiny o tvaru domu, materiálech, dispozicích nebo počtu podlaží. Když mají všichni v těchto věcech jasno, přichází na řadu jiná otázka.

Prováděcí projekt – ANO nebo NE?

Prováděcí projekt – ANO nebo NE?

Věděli jste, že stavba domu podle projektových podkladů, které vyžaduje stavební úřad pro vydání stavebního povolení, je zbytečně drahá? Možná si jako většina lidí myslíte, že jednodušší formu projektu rodinného domu, která slouží pro vydání stavebního povolení, můžete použít i pro realizaci stavby místo prováděcího projektu. Vysvětlím vám, proč to není dobrý nápad.

Projektová dokumentace pro stavební povolení rodinného domu není jenom náčrtek

Projektová dokumentace pro stavební povolení rodinného domu není jenom náčrtek

Ve své projekční praxi jsem se mnohokrát setkala s jednou a tou stejnou situací. Zákazník přišel s tím, že potřebuje projekt pro stavební povolení, ale že mu pro úřad stačí jenom jednoduchý náčrtek a stručná technická zpráva. Byl pak nemile překvapen, řekla bych až rozhořčen, protože jsem spolupráci automaticky odmítla a bohužel mu nemohla vyhovět.

Projekt atypického rodinného domu

Projekt atypického rodinného domu

Slyšíte „atypický rodinný dům“ a hned se vám vybaví honosná vila s prvky, které nejsou pro běžného smrtelníka dostupné? Ne ne! Tento článek bude o úplně jiném atypickém rodinném domě, protože atypický ne vždy znamená nadstandardní nebo honosný.

Nejnovější video

10 kroků, jak si vybrat toho pravého projektanta pro svůj dům

 

 

10 kroků, jak si vybrat toho pravého projektanta pro svůj dům

Projděte si 10 kroků a vyberte si toho správného projektanta pro svůj rodinný dům.

Po stažení získáte ZDARMA:

  • Průvodce výběrem projektanta v 10 krocích
  • Checklist na posouzení vhodnosti kandidátů