Slyšíte „atypický rodinný dům“ a hned se vám vybaví honosná vila s prvky, které nejsou pro běžného smrtelníka dostupné?

Ne ne!

Tento článek bude o úplně jiném atypickém rodinném domě, protože atypický ne vždy znamená nadstandardní nebo honosný.

Atypický mini domek, který nesmí stát více než 500 tisíc korun

Před pár lety mě oslovil starší bezdětný manželský pár s požadavkem, abych jim vypracovala projekt rodinného domu. Na tom nebylo nic zvláštního, až na jejich zajímavou představu o domě.

Nejednalo se o typický rodinný dům, který vidíte na každém kroku, a proto jsem se rozhodla, že vám o něm něco více napíšu.

Také mě během naší spolupráce fascinovalo, jaký přehled, přístup a cítění měli tito dva umělecky založení lidé.

Základní požadavky obou manželů na dům:

  • měla by to být přízemní dřevostavba
  • v projektu musely být navrženy všechny dřevěné prvky, protože stavbu chtěli provádět svépomocí
  • celková zastavěná plocha domu nesměla přesáhnout 100m2
  • investice do výstavby nesměla být více než 500.000korun českých
  • dřevěný dům musí stát na pilířích nad zemí, ne na základové desce
  • celková architektura domu měla vycházet z typologie včelínů a měla propojit přirozený soulad bydlení s přírodou
  • rozměry domu se musely přizpůsobit ne úplně ideálnímu pozemku

​Představa manželů (konstrukce včelínů) vypadala takto:

Představa včelínu

Pozemek nebyl na výstavbu rodinného domu skutečně ideální z toho důvodu, že byl úzký a dlouhý (ale musím říct, že za výbornou tržní cenu).

Navíc byl na hranici pozemku již postavený starší rodinný dům, jehož poloha osazení nového rodinného domu jenom zhoršovala. Po vzájemné dlouhé debatě během naší konzultace jsme s investorem přistoupili na variantu osazení rodinného domu v zadní části pozemku.

Tam budou všechny odstupové vzdálenosti od sousedů zachovány bez jakýchkoliv problémů, i na úkor delších přípojek k domu.

Dispozice domu

Půdorys rodinného domu je 4,5×21 m (dost netypický), ale splňuje všechno, co tito dva starší lidé k bydlení potřebují. Vůbec jim nepřekáží průchozí pokoje, právě naopak.

Celková zastavěná plocha domu je kolem 95 m2. Přes zádveří se dostanou zvlášť do koupelny a na samostatné WC, dále mohou projít do samostatné kuchyně, pak do obývacího pokoje, studovny a následně do ložnice.

Celá kompozice rodinného domu vytváří pocit útulného, veselého a moderního domova.

Dispozice domu

Konstrukce domu

Rodinný dům je založen na základových pilotách ve třech řadách, o průměru 250 mm, vytažených minimálně 700 mm a maximálně 930 mm nad úroveň terénu (v závislosti od reliéfu terénu). Piloty jsou ukotveny do spodních částí – patek.

Piloty domu

Konstrukce dřevostavby, kterou jsme nakonec zvolili, nebyla z prefabrikovaného systému dřevostaveb, kterých je na trhu nespočetné množství, ale celá dřevěná konstrukce (včetně složení stěn) se dělala krok za krokem přímo na stavbě.

Svislá nosná konstrukce dřevěného rámu celého rodinného domu je tvořena nosnými sloupky rozměru 60×160 mm v osové vzdálenosti cca 1,2 m od sebe.

Konstrukce domu

Nad domem je navržena šikmá střecha s nízkým sklonem 13 %. Vodorovná nosná konstrukce střechy je tvořena krokvemi o rozměru 100×180 mm v osové vzdálenosti cca 1,2 m od sebe.

Protože dům je dlouhý, ale poměrně úzký, vnitřní stěny musí být také z dřevěné rámové konstrukce, a to z důvodu komplexního ztužení celého rodinného domu.

Obvodové stěny i střecha mají složení vrstev přizpůsobené odvětranému systému fasády i střechy, a tak jsme celý dům dostali do energetické třídy B, co je velmi úsporný rodinný dům.

Závěr

I když se tento rodinný dům vychyluje z normálu všední architektury, splňuje vše, co tito dva lidé k šťastnému a pohodovému životu v srdci přírody potřebovali.

Ani tady neplatí, že vše, co je dobré, musí být i drahé.

Přemýšlíte o atypickém rodinném domě, ale ještě jste nenašli projektanta, který vám sedne?

Ozvěte se mi a jsem vám k dispozici. Můžeme se společně pustit do práce a navrhnout i naprojektovat váš atypický rodinný dům.

 

Share This