Máme starší byt a chceme ho jen zrekonstruovat. To by mělo být jednoduché, ne?

Může a nemusí. Jako projektant jsem se setkala s oběma variantami.

Mám přehled, co spraví dostatek peněz na účtu, a kde víc než peníze budete potřebovat trpělivost a štěstí, protože vás čeká spousta papírování.

Vysvětlím níže.

Existují totiž typy rekonstrukcí, které projdou hladce, ale i rekonstrukce bytů, které se táhnou léta a někdy se nakonec ani nezrealizují. Hodně záleží na tom, jaké změny chcete v bytě dělat.

Jednoduchší cesta rekonstrukce bytu

Chcete položit novou podlahu, vykachličkovat koupelnu a WC, vymalovat, pořídit nové dveře nebo vyměnit kuchyňskou linku?

To bude hračka a nemusíte se nikomu zpovídat. Stačí na společnou nástěnku v domě vyvěsit informaci, kdy a jaké práce chcete v bytě dělat, a upozornit na možný hluk.

Doporučuji práce provádět mezi 8:00 – 16:00 a snažit se hluk co nejvíc omezit. Někteří postarší občané s tím budou mít i tak problém, protože jim budete narušovat jejich denní klidové rituály, ale v podstatě vám nemůžou nic diktovat ani zakazovat.

Možná budou zvědaví a přijdou se podívat a hlavně se optat, kde pan Novák vzal tolik peněz, že si může dovolit vše vyměnit. Ale na to mají právo, a vy také.

A teď se pojďme podívat na více komplikovanou variantu rekonstrukce bytu. Během své projekční praxe jsem se s ní setkala několikrát a vím, že to nejsou výjimky.

Složitější cesta rekonstrukce bytu

Rozhodli jste se, že chcete změnit dispozici bytu, ve kterém bydlíte, protože vám nevyhovuje.

Máte třeba 2 velké místnosti a potřebujete z jedné vytvořit dva dětské pokoje. K tomu byste rádi zmenšili chodbu a přidali část volného prostoru ke stávající koupelně, která se vám zdá dost malá. Abyste to mohli provést, budete muset zasáhnout do nosné zdi a udělat v ní otvor.

Nebo vlastníte dva byty vedle sebe a chcete je propojit do jednoho většího bytu? Nebo jednomu bytu ubrat z plochy a přidat ji k ploše druhého bytu?

Mohla bych tady popsat i další varianty, ale tyto dvě se mi zdají být nejzajímavější a poměrně časté.

Obě varianty vyžadují stavební povolení a souhlas sousedů.

Rekonstrukce bytu totiž není jenom o tom, že si vyberete perfektního projektanta, který vám udělá kvalitní projekt, ale i o lidech v domě, kde bydlíte.

Proč?

Protože oni, jako podíloví vlastníci v domě, budou mít poslední slovo!

Můžete mít sebelepší projekt, ale když vám dostatečný počet vlastníku nedá souhlas s rekonstrukcí, se změnami v bytě se rozlučte. Pak zbývá jen čekat do chvíle, kdy se stará generace vymění, a doufat, že noví majitelé budou více přístupní. To ale někdy trvá léta.

Rada projektanta

Před tím, než začnete přemýšlet o rekonstrukci svého bytu, přečtěte si ve stanovách vašeho SVJ (když nebydlíte v družstevním bytě), kolik procent všech vlastníků musí vaši rekonstrukci schválit a kolik procent všech vlastníků musí souhlasit se změnou dokumentu s názvem „Prohlášení vlastníka“.

Tím, že budete měnit dispozici bytu, změní se i plochy jednotlivých místností a vznikne například dispozice 4+1 místo dispozice 3+1.

Nestačí vám byt zkolaudovat, ale musí se změnit i oficiální dokument vašeho SVJ s názvem „Prohlášení vlastníka“. Standardně by mělo hlasovat za rekonstrukci 50 % vlastníků, někdy to může být i 75 % a někdy i 100 %.

V posledním a předposledním případě vám rekonstrukce nejspíš neprojde, protože mezi vlastníky se skoro vždycky najde pár osob, které souhlasit nebudou.

Před časem jsem řešila propojení dvou bytů v komplexu, který měl celkově 150 bytů. Ve většině bytů byli dva majitelé (manželé) a aspoň 50 % ze všech majitelů muselo s rekonstrukcí souhlasit.

Dokážete si představit tu dobu, kterou žadatelům trvalo se s nimi všemi domluvit?

Pokud i vy máte byt v takovém komplexu, počítejte, že se přípravy na rekonstrukci protáhnou.

Pojďme vaši rekonstrukci řešit společně!

Plánujete složitější rekonstrukci vašeho bytu a chcete mít co nejsnazší cestu k vašemu vysněnému bydlení?

Můžu vám pomoci vysoce odbornou konzultací na místě, podrobnou projektovou dokumentací s rozpočtem na rekonstrukci i vyřízením stavebního povolení na klíč.

Znám potřeby moderního bydlení a umím posoudit, co vše bude rekonstrukce vašeho bytu obnášet (jak architektonicky, tak konstrukčně i procesně).

Jsem tady pro vás, abych vám poradila, jak nejideálněji změníte dispozici vašeho bytu, co vše můžete v bytě provést při finančních možnostech, které máte k dispozici, a jak byste to měli konstrukčně co nejlépe vyřešit.

Ozvěte se mi a společně se pustíme do práce.

 

 

Share This