Není všechno zlato, co se třpytí. Než podepíšete smlouvu s projektantem, který vám udělal nejlepší cenovou nabídku, zkontrolujte si, jestli za své peníze dostanete všechny potřebné podklady.

Myslím, že nadešla vhodná doba, abych vám skutečně narovinu řekla, jak to v projekční praxi bohužel chodí a čeho jsou někteří projektanti schopní. Setkávám se s tím poměrně často, a tak je na čase na to upozornit, abyste nenaletěli i vy.

Jako zákazník obvykle přesně nerozumíte tomu, co všechno musí obsahovat projektová dokumentace.

Jediné, podle čeho se dokážete při výběru projektanta orientovat, je základní cena projektu.

Důvěřujete projektantovi, že ví, co má a nemá být součástí projektu, a že by vám nenabízel neúplnou službu.

Během své projekční praxe jsem se často nechtěně dostala k cenovým nabídkám jiných projektantů. To převážně v situacích, kdy se investor již vážně rozhodoval mezi spoluprací se mnou a s jiným projektantem.

Zákazník byl více nakloněn mému individuálnímu přístupu, celkové strategii spolupráce a příjemnému dojmu během schůzky, které u konkurenční strany postrádal.

Co mu ale i nadále běželo hlavou, byla nižší cena projektu u konkurence.

Většina zákazníků si totiž – celkem pochopitelně – myslí, že cena projektu zahrnuje všechno, co je pro vyřízení stavebního povolení a realizaci domu nutné.

Ale v mnoha případech se bohužel jedná o podvodný tah ze strany projektantů.

Nabídka nekompletního projektu

Řeknu vám jeden z mnoha příkladů, se kterým jsem se setkala před krátkým časem.

Investor si přinesl na schůzku cenovou nabídku konkurence a chtěl, abych se svou nabídkovou cenou dostala na cenu konkurence, aby mohl začít spolupracovat se mnou.

Když jsem zmíněnou nabídku podrobně prostudovala, tak jsem zjistila, že hodně věcí, které již byly součástí mé nabídky a které jsou neoddělitelnou nutností dokumentace, měla konkurence vypsané jako položky volitelné a mimo hlavní cenu projektu.

Ať se na mě kolegové nezlobí, ale tvrdit zákazníkovi, že venkovní sítě na pozemku a řešení dešťové kanalizace, které měli naceněné na 18 000 Kč, je volitelná položka, která nemusí být součástí projektu, je ze strany projektanta absolutně neetické.

V nabídce byla poznámka, že si je může stavební úřad vyžádat.

Stavební úřad si je vyžádá na sto procent, takže investorovi později vznikne další náklad. Podobně bylo i dalších pět položek, které každý projekt musí mít, uvedeno jako volitelný doplněk.

Po prostudování nabídky jsem investorovi sdělila, že jestli chce, abych se dostala na cenu konkurence, musím svoji nabídku ještě zvýšit o 80 000 Kč.

Hodně ho to zaskočilo, nechápal, co tím myslím.

Prošli jsme společně vyhlášku a nutný kompletní obsah projektové dokumentace a až pak zákazník pochopil, že dokumentace od konkurence je nekompletní a že by mu vznikly další náklady během vyřizování povolení, kdy by se všechny ty věci musely postupně doplňovat.

Kdyby se rozhodl jen podle základní ceny projektu, pořádně by si připlatil. A to jen proto, že uvěřil, že základ zahrnuje všechno, co potřebuje, a že projektant přeci ví, co mu nabízí. Zákazník si nakonec vybral mě a nelitoval.

Než podepíšete výhodnou cenovou nabídku

Než podepíšete výhodnou cenovou nabídku, mám pro vás jednu radu.

Jestli jsou v nabídce volitelné položky, ptejte se, co znamenají a proč jsou volitelné.

Ptejte se také, jakou máte jistotu, že si je skutečně stavební úřad nevyžádá. Všichni projektanti by měli vědět, co stavební úřad standardně na sto procent vyžaduje a co ne.

Chcete ode mě dostat kompletní cenovou nabídku na přípravu architektonického návrhu i projektu, ve které nebude nic chybět?

Vyplňte podrobný poptávkový formulář, který naleznete zde a já vám do 24 hodin pošlu podrobnou cenovou nabídku.

 

Share This